Lønnede timer i kombination med virksomhedspraktik har længe været brugt til kontanthjælpsmodtagere med god effekt. Der er nu også gode erfaringer med en mere aktiv indsats over for ledige sygemeldte, som arbejder og får løn nogle timer om ugen samtidig med at de f.eks. er i et behandlingsforløb.
Når muligheden for lønnede timer kommer på dagsordenen allerede ved de første opfølgningssamtaler, er det ofte lettere for borgeren at se mening og retning i sygedagpengeindsatsen. Lønnede timer har vist sig at understøtte borgerens motivation, følelse af selvværd og oplevelse af at gøre en forskel. Selv få lønnede timer øger borgerens tro på egen tilknytning til arbejdsmarkedet. Og da satsen i lønnede timer typisk vil ligge over sygedagpengesatsen, oplever borgeren også en forbedret økonomi. Det viser erfaringer fra projektet IBBIS II, hvor nysygemeldte med psykiske lidelser støttes i gradvist at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Småjob – en mulighed for alle faggrupper
Det har i praksis vist sig at være muligt at finde småjob, der matcher de sygemeldtes forskellige uddannelser og kompetencer. Virksomhedspraktikkerne tilrettelægges, så borgeren udvikler kompetencer, som direkte kan føre til lønnede timer. Enten sideløbende med praktikken, inden for en anden arbejdsfunktion. Eller i forlængelse af praktikforløbet, efterhånden som borgeren mestrer opgaveløsningen selvstændigt. Borgerens A-kasse deltager så vidt muligt i trepartsmøder i jobcentret eller arbejdspladsen for at sikre fælles fodslag om indsatsen.
Kontakt Jens Hørby Jørgensen, hvis I ønsker at høre mere om erfaringerne med lønnede timer til ledige sygedagpengemodtagere.