For sygemeldte med psykiske lidelser er et tæt tværsektorielt samarbejde helt afgørende for, at de kan blive i stand til at genoptage deres job eller påbegynde et nyt. Nu afprøves en model, IBBIS II, hvor den sundhedsmæssige udrednings- og behandlingsindsats fremrykkes og udflyttes til jobcentret. Modellen integreres i jobcentrets indsats for nysygemeldte.
Fra maj 2019 til juni 2022 tester Region Hovedstaden og Region Midtjylland i samarbejde med Københavns og Aarhus kommune en Integreret Beskæftigelses- og BehandlingsIndsats til Sygedagpengemodtagere (IBBIS). Målgruppen er nysygemeldte borgere med depression, angst, stress, funktionelle lidelser eller personlighedsforstyrrelser. Forsøget bygger på manualiserede programmer og videnskabeligt valide metoder, som er testet i tidligere IPS-projekter (Individuelt Plan-lagt job med Støtte) og i IBBIS I. I forsøget afprøves desuden en ny organisatorisk model med udflytning af den sundhedsfaglige udredning og behandling til jobcentret. Formålet med den integrerede indsats er at fremskynde tilbagevenden til fuld eller delvis beskæftigelse. Forsøget er igangsat af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).
Systemerne samarbejder med og om borgeren
IBBIS-indsatsen er en tværsektoriel helhedsindsats med en meget høj grad af borgerinddragelse. I forsøget sidder medarbejdere fra sundheds- og beskæftigelsessystemet sammen i jobcentret. Den integrerede indsats understøttes af relationel koordinering og en fælles plan på tværs af forskellige fagligheder, lovrammer, organiseringer og kulturer. Desuden sikrer fælles beslutningstagning og trepartsmøder en aktiv inddragelse af borgeren i alle beslutninger. Forventningen er, at erfaringer og viden fra forsøget på sigt skal udbredes til andre kommuner.
Sammenhæng og fælles forståelse er drivkraften
De foreløbige erfaringer er, at både borgere og medarbejdere oplever det uhyre meningsfuldt, at jobcentrets jobrettede indsats integreres med udredning og behandling. Det skaber fælles forståelse og et fælles sprog, der understøtter sammenhæng i indsatsen. Ligesom fremrykket udredning og behandling betyder, at borgerne målrettet kan arbejde med mestring af deres symptomer i en arbejdssammenhæng. Dette er ikke ensbetydende med, at organisatoriske, kulturelle og praktiske barrierer undgås, men det er tydeligt, at et tæt fysisk og integreret samarbejde kan mindske sådanne udfordringer.
DISCUS yder processtøtte og laver løbende erfaringsopsamling.
Kontakt Iben Krarup Grønbæk, hvis I ønsker at udvikle eller implementere tværsektorielt samarbejde i jeres organisation.