DISCUSDISCUSDISCUSDISCUS
  • Hjem
  • Cases
  • Samarbejde
  • Kontakt
Research og analyse

Stor interesse for uddannelse blandt dagpengemodtagere

Interessen for opkvalificering og uddannelse er høj blandt dagpengemodtagere. Tre ud af fire er umiddelbart interesserede i uddannelse. De største barrierer for uddannelse er dermed ikke mangel på motivation, men mangel på viden om muligheder og stor spredning i oplevelsen af rådgivning og hjælp – og for den enkelte kan fx dårlige skoleerfaringer og økonomi under uddannelse også spille en rolle.

Uddannelsesindsatsen på beskæftigelsesområdet gennemgår et større serviceeftersyn, og vi har i samarbejdet med Epinion bidraget med en borgeranalyse af motivation og barrierer for uddannelse blandt dagpengemodtagere. Her er 5 highlights fra analysen:

Interessen for uddannelse er høj blandt dagpengemodtagere – også blandt dem med størst behov
Tre ud af fire dagpengemodtagere er umiddelbart interesserede i uddannelse, og der er ikke forskel på interessen for uddannelse mellem dagpengemodtagere med størst behov for uddannelse og andre dagpengemodtagere. Også blandt ufaglærte, faglærte med forældet uddannelse og de, der har udfordringer med basale kompetencer, dvs. læse-, skrive eller regnevanskeligheder, er tre ud af fire interesserede. Interessen er størst blandt dagpengemodtagere i alderen 30-50 år.

Dagpengemodtagere med størst behov er mest interesserede i korte kurser og erhvervsuddannelse
Flest er interesserede i korte kursusforløb, efterfulgt af kompetenceafklarende forløb, erhvervsuddannelse og videregående uddannelse. De med størst behov for uddannelse har større interesse for opstart på korte kurser og erhvervsuddannelse end dagpengemodtagere generelt. De der har udfordringer i basale kompetencer, har markant højere interesse for læse-, skrive-, regne- og ordblindekurser, end dagpengemodtagere generelt. Dog er det under en tredjedel af de, som selv vurderer, at de har vanskeligheder, der er interesserede i kurserne.

Forskellige ’motivationsorienteringer’ former dagpengemodtageres interesse for uddannelse
Blandt dagpengemodtagere kan der identificeres fem forskellige motivationsorienteringer, hhv. nødvendighedsmotivation, retningsmotivation, relationsmotivation, praksismotivation og mestringsmotivation. Disse motivationsorienteringer driver og påvirker dagpengemodtageres motivation for uddannelse. I indsatsen kan rådgivere i a-kasser og jobcentre bruge motivationsorienteringerne som et greb til at spotte og forstå, hvad der driver den enkelte dagpengemodtagers motivation, og hvordan denne motivation støttes bedst. Fx:

  • Ser mere end halvdelen af dagpengemodtagerne ser uddannelse som nødvendigt for at få et job og være sikker på at have et job i fremtiden.
  • Seks ud af ti vurderer, at uddannelse forbedrer muligheder for at blive i et job i længere tid, øger chancer for en bedre løn og giver større frihed til at søge ind i nye brancher eller fagområder.
  • For to ud af tre dagpengemodtagerne er det vigtigt, at en uddannelse har et praktisk og anvendelsesorienteret fokus med en tydelig retning mod job.

Høj selvvurderet viden om uddannelsesmuligheder, men lavt kendskab til uddannelsesordninger
Mere end halvdelen af dagpengemodtagerne vurderer umiddelbart, at de har viden om deres uddannelsesmuligheder, men når der spørges ind til kendskabet til konkrete uddannelsesordninger, er det kun en mindre del af dagpengemodtagerne, der har hørt om dem.

Stor spredning i oplevelsen af rådgivning og hjælp fra jobcentre og a-kasser ift. uddannelse
To ud af tre dagpengemodtagere har drøftet deres uddannelsesmuligheder med jobcenteret eller a-kassen mindst én gang. De uden kompetencegivende uddannelse, har drøftet deres uddannelsesmuligheder lidt hyppigere. For en del bidrager drøftelsen til en større interesse, men det varierer hvor meget. Hovedparten af interviewede dagpengemodtagere oplever sig dårligt hjulpet, når det gælder uddannelse. De har især svært ved at få hjælp til at få overblik over deres muligheder og finde vej i uddannelsessystemet.

Borgeranalysen er en del af et større serviceeftersyn af uddannelsesindsatsen på beskæftigelsesområdet. Er du interesseret, finder du analyserne hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det er muligt at komme derind ved at trykke på linket her.

Mariane Thomsens gade 4, 4. sal
8000 Aarhus C
 
Brolæggerstræde 6
Baghuset 1. sal
1211 København K

  • Hjem
  • Cases
  • Samarbejde
  • Kontakt
DISCUS