Der blev i løbet af meget kort tid fundet job til et stort antal ukrainske flygtninge og generelt er de blevet taget imod med åbne arme af såvel virksomhedernes ledelse som de danske kolleger. Både virksomheder, herboende ukrainere og private netværk har haft en afgørende rolle – i samarbejde med kommunerne. Med interviews på 25 arbejdspladser, der har ansat ukrainske flygtninge, kan vi nu give et øjebliksbillede af erfaringerne fra de første måneder.
De ukrainske flygtninge har et stort ønske om at arbejde
Dels for at kunne klare sig selv, så de belaster det danske samfund, der har taget så godt imod dem, mindst muligt. Dels for at forbedre deres økonomiske situation, så de kan etablere sig i Danmark og sende økonomisk hjælp til deres familie i Ukraine. Endelig oplever de, at arbejdet forbedrer deres mentale trivsel, fordi det giver dem struktur på hverdagen, en bedre forståelse for deres nye omgivelser samt en tiltrængt mental pause fra bekymringer om krigen.
Kulturmødet på arbejdspladsen
Ud over sproglige vanskeligheder, har ukrainerne mødt en arbejdskultur, der er meget forskellig fra deres egen. danske. Ukrainske arbejdspladser er ofte præget af et strengt hierarki. Den flade struktur og en høj grad af tillid på danske arbejdspladser, beskrives af de interviewede ukrainere som ’et positivt chok’. Ukrainerne vil gerne være en del af denne kultur, men de har haft brug for at få en grundig forklaring af såvel skrevne som uskrevne regler. Og hvordan det danske system virker med overenskomster, skat, feriepenge, ATP mv.
Krigen som bagtæppe
Udover traumatiserende oplevelser ifm. krigen og flugten til Danmark sætter den konstante usikkerhed for familie og venner i Ukraine sit præg på de ukrainske flygtninges mentale helbred. Deres kolleger er ofte i tvivl om, hvordan eller om de skal prøve at tale med deres ukrainske kolleger om det. Kollegernes empati og støtte i både ord og handlinger betyder virkelig meget for de ukrainske flygtninge. Men da arbejdspladsen også er deres frirum fra krigen, er det ikke altid, de har overskud til at tale om deres personlige situation eller om krigen mere generelt.
Fremtidsperspektiver
De interviewede virksomhedsledere vil gerne beholde de ukrainske flygtninge, hvis det er muligt. De oplever, at de nye medarbejdere efter en indkøringsperiode er en virkelig god og stabil arbejdskraft, der bidrager positivt på arbejdspladsen. De interviewede flygtninge er grundlæggende usikre på, hvor længe de kan blive i Danmark, og oplever, at meget i deres livssituation er udenfor deres kontrol. Mange har en drøm og et ønske om på sigt at komme tilbage til Ukraine, mens andre er mere i tvivl. Flygtningene har brug for opbakning til, at det er i orden at forbedre egne økonomiske vilkår og eget mentale helbred, imens man er i Danmark og krigen raser i Ukraine. Uanset om man så ender med at blive i Danmark eller tage tilbage til Ukraine.
Undersøgelsen er økonomisk støttet af Velliv Foreningen og gennemført af DISCUS med faglig sparring fra forskere fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – samt Aalborg Universitet, Institut for Kommunikation og Psykologi.
Læs hele undersøgelsen her (PDF)
Følg hvordan det går ukrainske flygtninge på det danske arbejdsmarked på Jobindsats. (Åbner ny fane)
Se omtale af undersøgelsen på Vellivforeningen.dk (Åbner ny fane)