Flere undersøgelser placerer Danmark i top ift. hvordan vi er kommet gennem krisen, både økonomisk og på mental sundhed. DISCUS har interviewet 100 personer fra forskellige faggrupper i foråret 2021. Interviewene viser, at de fleste i forskellig grad føler ’slidte’ og ’udtrættede’ af de forskellige corona-udfordringer, som de møder i deres arbejdsliv. Alligevel har de energi til at klø på.
Interview-undersøgelsen, som er den tredje ud af i alt fire, kaster bl.a. lys over tre punkter, som er vigtige faktorer for trivsel:
- Om man kan udfolde sine evner
- Om man kan håndtere udfordringer
- Om man indgår i fællesskaber med andre
Det ser ud til, at stærk social kapital på arbejdspladserne, omstillingsparathed hos medarbejdere og et stærkt socialt sikkerhedsnet i form af hjælpepakker mv., har været stærkt medvirkende til, at den mentale trivsel på danske arbejdspladser er bedre, end man kunne have forventet, efter 2 omgange med omfattende nedlukning af samfundet.
De fleste kunne stadig udfolde deres evner på arbejde
På den ene side oplevede mange af de interviewede, at restriktionerne forbundet med corona har gjort arbejdet mere besværligt. Men samtidig kom der mere styr på arbejdsgangene. Desuden kunne erfaringerne fra første nedlukning bruges under anden nedlukning. Selvom der er stor forskel på, hvor mange begrænsninger og forandringer de interviewede har oplevet i deres arbejde, har langt de fleste kunnet bruge deres evner og kompetencer i den nye arbejdsvirkelighed.
Udfordringerne har været inden for rammerne af, hvad der kunne håndteres
Alle interviewede kan fortælle om større eller mindre udfordringer og stressorer i deres arbejdsliv som følge af corona. For de fleste har det måske nok været generende, men dog ikke uhåndterbart eller nedbrydende. Det hænger dels sammen med den enkeltes ressourcer og omstillingsparathed. Dels med at mange har stærke relationer til kollegaer. Dette gjorde, at de også kunne få praktisk og mental støtte gennem de forskellige corona-udfordringer.
Fællesskaber med andre mennesker har været mest begrænset
Den største udfordring for de interviewedes trivsel i arbejdslivet har været de restriktioner, der har været for kontakt til kollegaer, kunder m.fl. Både i de daglige interaktioner og ved sociale begivenheder. Den sociale kontakt til det større fællesskab mellem kolleger har været kraftigt begrænset for de fleste, og dette har de savnet. Men typisk har de haft tættere kontakt til nogle få kollegaer og forventer, at det større kollegiale fællesskab kan genetableres, så snart nedlukningen ophører.
Kort om analysen
Interviewundersøgelsen er tredje del af et studie om pandemiens påvirkning af danskernes arbejdsliv og mentale sundhed. Der vil blive gennemført en fjerde og sidste interviewrunde i efteråret 2021 og en samlet rapport udkommer i begyndelsen af 2022.
Delrapport fra tredje interviewrunde i foråret 2021
Delrapport fra anden interviewrunde i efteråret 2020
Delrapport fra første interviewrunde i foråret 2020
Forskningsprojektet er finansieret af Velliv Foreningen og er et samarbejde mellem Aalborg Universitet og DISCUS. Læs mere om projektet her: www.coronaogarbejdslivet.aau.dk.